Pozsgai Zsolt

Pozsgai Zsolt

tanár, képzésvezető
2014/2015., 2016/2017.

Pozsgai Zsolt

A színházi dramaturgia elméleti és gyakorlati ismerete, A forgatókönyvírás elméleti és gyakorlati ismerete, Jelenetírás (stílusgyakorlatok), Drámaírás gyakorlat, A forgatókönyv- és drámaírás szakmai ismeretei, Drámaírás - szakdolgozat (saját történet)

Édesanyja Szilágy falu szülötte, ahol sok időt töltött, közössége fontos az életében. Édesapja pécsi, nyugdíjazásáig kulturális területen mozgott, különböző intézményeket vezetett. Pozsgai Zsolt már tizenegy évesen „színházat művelt”, egyértelmű volt, merre megy tovább. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte, ahol a Pécsen és környékén ismert Hegonia nevű amatőr színház alapítója volt társaival együtt. Saját maguk által írt, vagy az abban az időben tiltott műveket adtak elő.

Érettségi után az amatőr színház mellett különféle foglalkozásokat űzött (mentőápoló, művelődési ház igazgató, műtőssegéd, gépkocsivezető, bárénekes is), a család legnagyobb döbbenetére, hiszen – noha megvolt a lehetősége, hogy egyetemen tanuljon tovább, – nem felvételizett sehova. Saját bevallása szerint későbbi írói pályáján – amire már akkor készült – nagy hasznát vehette az itt szerzett tapasztalatoknak.

1982-től a Pécsi Nemzeti Színház tagja mint rendezőasszisztens, művészeti titkár, szervezési vezető, dramaturg. Közben – 1985 és 1988 között – a Janus Pannonius Tudományegyetem magyar-népművelés szak hallgatója volt, amit nem fejezte be, mert Pesten megajánlották, legyen a Pátria Könyvkiadó vezetője, később pedig már – a '90-es évek elején – az egyetemet átszervezték, a szak megszűnt.

Előtte, még egyetemi évei alatt Taszárra helyezték katonának, ahol a vadászrepülő-irányítóknál szolgált. Itt írta első színművét (Horatio). Katonaság után ismét a Pécsi Nemzeti Színház tagja, majd a pécsi Pannónia Könyvek szerkesztőségi titkára, Tüskés Tibor keze alatt. Ezt követően lett a Pátria Könyvkiadó megalapítója és vezetője Budapesten. A könyvkiadó működése alatt közel száz könyvet gondozott és adott ki, többnyire kortárs írók – mint Fejes Endre, Ördögh Szilveszter, Konrád György, Hernádi Gyula, Hankiss Ágnes, Tüskés Tibor, Karinthy Gábor, Kende Sándor, Vinkó József – műveit. 1991–1992-ben a Magyar Könyvkiadók Egyesületénél könyvszerkesztői szakoklevelet szerzett.

Első drámáját Horatio címmel Tüskés Tibor biztatására – aki tanítómestere volt – küldte el Tömöri Péter rendező ismerősének a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházba. 1987-ben mutatták be, nem kis vihart kavarva, hiszen a darab – bár nem tudatosan, de – az akkori magyar-szovjet viszonyokra volt kiélezve. A Pátria nyomda 1995-ös privatizációja során a könyvkiadás megszűnt. Ekkortól Pozsgai már az Arizona Színház művészetei vezetője volt és a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, majd a Kolibri Színház és a Madách Színház dramaturgja lett. Ezen idő alatt folyamatosan mutatták be műveit a főváros színházaiban és vidéken. 1999-től a Pesti Magyar Színházban dolgozott, ahol több színművét maga állította színpadra. Iglódi István igazgató közvetlen irodalmi munkatársa volt. Ezzel párhuzamosan rendszeresen dolgozott íróként és rendezőként a békéscsabai Jókai Színháznak Konter László és a kecskeméti Katona József Színháznak Bodolay Géza igazgatása alatt. 2000-től vezetésével – és Zsáli János, akkori polgármester közreműködésével – megalakult a Pécsváradi Várszínház, ahol évekig nyaranta a Pesti Magyar Színházzal közösen ősbemutatókat tartott.

2003-tól a budapesti Aranytíz Teátrum, 2008-tól a budapesti Komédium Színház művészeti vezetője volt. 2007-től a Horatio Film igazgatója. Ebben az időben a veszprémi Petőfi Színházban rendező és dramaturg Bujtor István igazgatása alatt. Alakulása óta részt vesz a Nemzeti könyvtár munkájában, melynek szerkesztője és általában ő írja a könyvek előszavait. 2012 februárjától volt a budapesti Új Színház művészeti vezetője és főrendezője, 2013-ban azonban felmondott, mert úgy gondolja, az a magyar drámaírói műhely, mely megteremtésén fáradozott, ott nem jöhetett létre. 2013 októbertől szabadfoglalkozású író, rendező, illetve a Magyar Krónika egyik szerzője (de annak szerkesztőségi munkájában nem vesz részt).

A hazai bemutatókon túl műveit több külföldi színház bemutatta, például Grazban, Genfben, Bulgária több városában, Oslóban, Szkopjéban, Hamburgban, Avignonban, Bostonban, vagy New Yorkban (Liselotte és a május) a Pilvax Players színházi társaság. Számos hazai rendezvényre hívják zsűrizni, de rangos világfesztiválon is volt már zsűritag (I. Bagdadi Nemzetközi Színházi Fesztivál 2013-ban).

1995-től több televíziós sorozat forgatókönyvírója. Irodalmi lapokban is publikál. 2006-ban forgatta első nagyjátékfilmjét mint rendező és forgatókönyvíró Csendkút címmel, Mihályfy Sándor – aki a film a producere volt – felkérésére, aki miután megkereste a történettel meglátta, hogy Pozsgai e két szerepkörben többet tud kihozni belőle, Ezt követően több tévéfilmet, nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet is írt és rendezett (Szabadságharc Szebenben, Hun völgy, Szeretlek, Faust, A föld szeretője, Janus, Földindulás, A farkasasszony), miközben a színházi bemutatóinak száma sem csökkent. 2010-ben a Goai Nemzetközi Filmfesztivál (India) mutatta be A Föld szeretője című, eredetileg a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében készült filmjét, amit számos más, rangos külföldi filmfesztivál követett.

Felesége Fábos Ildikó televíziós műsorvezető, két lánya Brigitta (1988) és Rebeka (1989).

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsgai_Zsolt