Csányi János alapító életrajza

Csányi János alapító életrajza

1966. február 1-én született Vácott. 1976-ig Kisnémedin, 750 lelket számláló Pest-megyei faluban, nagyszülei házában él, majd szüleivel és öccsével Vácra költöznek.

1978-80 között a Váci Haladás SE sportolója. 1980-ban Cegléden kislabda hajításban Úttörő Olimpia területi bajnokságot nyer.

1980-84-ig középiskolai tanulmányait Vácott ill. Budapesten végzi. 12 éves korától verseket ír, a középiskolában lapot alapít (Budapesten Beke Kata tanítja).

1982-84 között amatőr színész, a gödöllői színészképző stúdió tagja (többek között Ascher Tamás, Árkosi Árpád, Gaál Erzsébet, Salamon Suba László, Uray György, Vekerdi Tamás foglalkozásain vesz részt). 1983-ban pantomimezni tanul Uray Péter csoportjában.

1984-86-ig segédszínész, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, kisebb szerepekben lép fel.

1986-ban felvételt nyer a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor osztályába.

1987-ben megházasodik, felesége Halász Margit tanár, író. 1990 márciusban születik Márton fiuk.

1989-ben belép a Fideszbe, majd megalakítja a SzFF Fidesz alapszervezetét.

1990-ben végzős hallgatóként a megalakuló diákönkormányzat elnökévé választják, vezető szerepet játszik az egyetem átalakításában. 1990-ben kap diplomát, mint színész.

1990-91-es évadban a budapesti Katona József Színház társulatának tagja.

1990-91-ben kezdeményezésére Sopron Város Önkormányzata megbízza az állandó társulattal működő Soproni Petőfi Színház megalapításával. A színház 1991-ben létrejön, majd a rekonstrukciót követően 1992-től kezdi meg működését.

1991-től szabadfoglalkozású színész. Rövid időre videókazetta-kölcsönző családi vállalkozást hoz létre, fél év alatt 6 üzletet nyit meg, majd visszatér a színházhoz.

1992-93-ban a Merlin Színházban alkalmi társulatával együtt létrehozza A Játék c. darabot, melyet ír és rendez.

1993-94-ben kivételes alkalmi társulatával (többek között Kulka János, Fekete Ernő, Gazdag Tibor, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szabó Győző, Udvaros Dorottya és mások) létrehozza a Szentivánéji álom c. produkciót, melyhez műfordítást és díszletterveket készít, újra írja a Mesterember jeleneteket, rendezi és menedzseli az előadást. A produkció kiemelkedő szakmai és közönségsikert arat, számos díjat nyer, és több külföldi meghívás kap. Egy mérvadó lap a produkciót a '90-es évek legjelentősebb színházi előadásának nevezi.

1995-96-ban a TV1 megbízásából elkészíti A fekete zongora c. TV filmjét, melyet a TV1 és a Duna TV többször levetít. A film bemutatását követően (belső) televíziós elismerést kap.

1995-ben kezdeményezi a Bárka Színház megalapítását. 1996-ban a Józsefvárosi Önkormányzat a létrehozás terveit elfogadja. A színház alapító igazgatója lesz. A társulat 1997 őszén ideiglenes körülmények között kezdi meg működését. A színházépület 1998-99-ben készül el, az Önkormányzat a beruházás lebonyolítását pénzhiány miatt átadja, így az építkezés felelős vezetője lesz. A közhasznú szervezet működési feltételei 2001-re stabilizálódnak.

2000-ben Jászai Díjat kap.

2001-re az alapítási küzdelmek nehézségei következtében a Színház társulata kettészakad. Feleségétől különválik. 2002-ben minden politikai oldal által támogatva, elsöprő többséggel újraválasztják, mint igazgatót. A társulatot ismételten felépíti. Második igazgatói periódusában a Bárka Színház az új szakmai kezdeményezések és kiemelkedő fiatal tehetségek pályaindító helyszíne, egyedi és elismert színházi műhellyé válik Budapesten.

2004-ben megrendezi a Rómeó és Júlia c. előadást, melyhez műfordítást készít.

2004-05-ben felkérik a Corvin Sétány kiemelt városfejlesztési nagyberuházás kulturális projektjeinek megtervezésére. Majd az újonnan épülő debreceni Latinovits Színház szakmai tervezésének vezetésére.

2004-05-ben kezdeményezi 8 közép- és kelet-európai ország színházait tömörítő COMET nemzetközi színházi szervezet alapítását, melynek 2005. tavaszán elnökévé választják.

2004-től a romló finanszírozási feltételek miatt – a nézőszám és bevételek növelése, valamint a színház kedvezőbb pozícionálása érdekében – teljeskörűen előkészíti a Bárka Színház II. lépcsős bővítési beruházását. Az Önkormányzat a kezdés előtt leállítja az építkezést. 2005 őszén – az évek óta csökkenő támogatás és az Önkormányzat tulajdonosi működése miatt – tiltakozásul alapító igazgatói posztjáról lemond.

2005-ben Pálinkás József felkérésre elkészíti a magyar színházi struktúra korszerűsítésének átfogó programját.

2005-ben megalkotja a Debreceni Színházi Régió koncepcióját, a művészeti vezetésre felkéri Vidnyánszky Attilát, majd év végén pályázatot ad be a Csokonai Színház igazgatására, és a régióközpont létrehozására. A fejlesztési program a Csokonai Színház, mint zenés népszínház, (a tervezett) Latinovits Színház, mint művészszínház egységes működtetése mellett a Debreceni Egyetemmel közös Színházi Akadémiát, önálló Raktár- és Műhelyházat, és egy külkapcsolatokkal megerősített Marketing Centrumot foglal magában. Debrecen város Közgyűlése 2006. január 1-től ellenszavazat nélkül a Csokonai Színház igazgatójának választja, és megbízást kap a Debreceni Színházi Régió egységei alapításának szakmai előkészítésére.

2006-ban egyetlen év alatt (több mint 70 új munkatárssal) átalakítja a Csokonai Színház szervezeti struktúráját, gazdálkodását és művészeti programját. Befejezi a Latinovits Színház szakmai tervezését. Létrehozza a nemzetközi JEL Fesztivált, és megalapítja a Kortárs Magyar Dráma Fesztivált. Elindítja a színház önálló filmstúdióját, állandó televíziós műsorát, és saját lapját. A színház nyáron játékfilmet készít. Debrecen Önkormányzata – az első évad sikeres bemutatói ellenére – a közintézmények finanszírozási problémái miatt a fejlesztés többletköltségeit végül nem tudja vállalni. A 2006-os költségvetés 2007 elején a gazdasági vezető hibás adminisztrációja következtében kötelezettségvállalás túllépéssel zár. A feltételek hiánya miatt 2007 tavaszán közös megegyezéssel igazgatói posztjáról lemond.

2007 májusban feleségül veszi Varga Gabriella színművésznőt. 2009 januárban születik Anna Róza lányuk.

2007-ben elkészíti a legnagyobb magyar szállodakomplexum, a siófoki Ezüstpart nemzetközi fesztiváljainak és kulturális-közöségi programjainak megvalósítási tanulmányterveit.

2007-ben Szentivánéji álom c. rendezését a Művelődési és Közoktatási Minisztérium – az elmúlt negyedszázad 7 legjelentősebb színházi produkciójának egyikeként – érettségi tananyaggá választja.

2007 őszén kezdeményezi a Közép-Erópa Filmstúdió Zrt. alapítását. A társaság 2008. elején megalakul, melynek résztulajdonosa és vezérigazgatója lesz.

2008 tavaszán felkérésre elkészíti a StadionNyár programsorozat kulturális fesztivál- és programterveit. 2008 őszén és 2009 őszén a Finta Építész Stúdió megbízásából a szombathelyi Weöres Sándor Színház beruházásához készülő tervpályázat szakmai programvezetője.

2008 utolsó negyedévben a Károli Gáspár Református Egyetem tulajdonosi részvételével Színház és Film Intézet (SZFI) alapítását kezdeményezi. A társaság 2009. tavaszán megalalkul, melynek igazgatója és társtulajdonosa lesz. Az intézet 2009 őszén kezdi meg működését. Az SZFI 2011 ősztől szakiskola alapításával több mint 60 művészeti szakma oktatását hirdeti meg.

2009 elején felkérik a 2009. május 22-ei egyháztörténeti esemény, a belföldi egyházkerületekből és határon túli részegyházakból létrejövő egységes Magyar Református Egyház megalakulása, az Alkotmányozó Zsinat és ünnep szimbolikus eseményeinek megtervezésére, a program lebonyolításának irányítására.

2009 tavasztól Szőcs Géza munkatársaként egy éven át részt vesz a kulturális terület átfogó fejlesztési tervének, az 'ország szellemi újjáépítése' programjának a létrehozásában.

2010. nyarán kezdeményezi a Nemzeti Kultúráért Egyesület alapítását, amely 2010. október 10-én Kesztölcön jön létre. Az Egyesület alelnökévé választják. Az alapítás előkészítése 2010. december 10-én a Parlament felsőházi üléstermében többszáz fő részvételével fejeződik be.

Csányi János 2011. február 1-én volt 45 éves.
 

JELENTŐSEBB SZÍNHÁZI SZEREPEI:

Fortunato C. Goldoni: Chioggiai csetepaté, r.: Zsámbéki Gábor
Kasimire Ö.V. Horváth: Kasimire és Karoline r.: Zsámbéki Gábor
Jepihodov A.P. Csehov: Cseresznyéskert r.: Fodor Tamás
 

JELENTŐSEBB FILMSZEREPEI:

Tejfel Makk Károly: Magyar rekviem
Samu Szőnyi G. Sándor: A pályaudvar lovagja
Elek Sós Mária: Pártütők
 

SZÍNHÁZI RENDEZÉSEI:

Csányi János: A játék Merlin Színház, 1993.
W. Shakespeare – Csányi J.: Szentivánéji álom saját produkció, 1994.
W. Shakespeare: Rómeó és Júlia Bárka Színház, 2003.
 

FILM- és RÁDIÓRENDEZÉSEI:

I. Wels – Csányi J.: Transzport rádiódráma MR, 1995.
Ady Endre – Csányi János: A fekete zongora 1-2 TV film, MTV1, 1996.
 

FILMPRODUCERI MUNKÁI:

Dalok időrendben, Cseh T. életműsorozat, 1997-2005 (r. Mispál Attila)
Maraton dokumentumfilm, 2000. (r. Mispál Attila)
Liberté 56. játékfilm, 2006. (r. Vidnyánszky Attila)
Szívdobogás kisjátékfilm 2011. (r. Bereményi Géza)
 

MŰVEI:

A játék dráma, Nyílt Fórum kötet, 1994.
Szentivánéji álom fordítás, Színház lap melléklet, 1995.
Rómeó és Júlia műfordítás
 

BIOGRÁFIA:

Bari Károly: Csányi János, színházi ember (Íves könyvek, 1996)

Letöltés