SZFI know-how

SZFI know-how

Az SZFI alapító igazgatója, Csányi János által kifejlesztett egyedi know-how 3 alapelv:
-    alacsony önköltségű,
-    duális rendszerű,
-    minőségi szakoktatást biztosító
képzési célok összeegyeztetésével jött létre, mely az SZFI létrehozásával Magyarországon egyedülálló, innovatív szakoktatási struktúrát eredményezett.

Az SZFI 110 mozgókép- és előadó-művészeti szakképzés oktatási anyagát dolgozta ki és hangolta össze, melyből közel 50 szakma képzése az oktatási palettáról teljesen hiányzott. Ez a jelenlegi szakoktatási struktúrákhoz képest sokkal részletesebb képzési programok kialakítását jelentette, melyek alapján az SZFI átlagosan több mint 25 tantárggyal és több mint 75 rész-tantárggyal tanít egy-egy szakmát.

Az SZFI a mozgókép- és előadó-művészeti szakképzéseit 3 oktatási formában:
-    (diplomára épülő) felsőfokú szakirányú továbbképzésekben,
-    (érettségire épülő) iskolarendszerű szakképzésekben,
-    (érettségire épülő) felnőttképzésekben
egységesítette, és a 3 oktatási formát tantárgy hálójával összehangolta.

Az összehangolt rendszer egyedi működtetési és gazdasági hatékonyságot eredményezett, mely alapján az SZFI a szakképzésekben szokásos osztálylétszámokat – önfenntartó (nonprofit) szinten – átlagosan a harmadára, azaz 5-10 főre tudta csökkenteni. Ez egybeesett az ágazatok elvárásaival, melyek a kibocsátás és a gyakorlatvégzés szempontjából egyaránt kis létszámokat igényelnek. A tanulók kihelyezett gyakorlatvégzése így professzionális művészeti intézményekben, egy-két fővel valósulhat meg, azaz az SZFI a gyakorlati oktatást személyre szabta.

Az SZFI 2009-es alapításától kezdődően duális rendszerű, a szakmákba kihelyezett képzési programokat fejlesztett, és az emelt óraszámú gyakorlati képzést közvetlenül a professzionális szakmai területeken végzi.
Ehhez mintegy 50 szerződött színházi intézmény, film- és média társaság, az ország legjelentősebb színházai, filmstúdiói (Magyar Állami Operaháztól a Madách Színházon át a Korda Filmstúdióig) lettek az SZFI szerződött gyakorló helyszínei.

Az SZFI a gyakorlati tárgyak oktatásához a szakmák élvonalából kért fel mestertanárokat és intézményvezetőket. Az SZFI az elméleti oktatást – emelt középszinten is – egyetemi tanárokkal végzi, ezért helyezte székhelyét korábban a Budapesti Corvinus Egyetemre, miközben színházi és filmes szakirányú továbbképzéseinek közös indításáról kötött szerződést a Pécsi Tudományegyetemmel.

Az SZFI az alkotóművészeti munkafolyamatokat modellezve, új művészeti szakoktatási metódusként mestertanárok vezetésével és több szakma (osztály) tanulói részvételével teljes művészeti produkciókat, kisfilmeket, dokumentumfilmeket, színházi produkciókat hoz létre.

Fentiek alapján az SZFI mint egységes mozgókép- és előadóművészeti szakképzési központ országos beiskolázási hatókörrel és vonzerővel rendelkezik, 2017-es oktatási portfóliójának nagyságrendje a két ágazatban Európában a legnagyobb szakképzési program, mely lehetőséget biztosít a Kárpát-medence szinte valamennyi színházi és filmes szakma iránt érdeklődő fiataljának az egyes alkotóművészeti- és háttérszakmák mesterfokon történő elsajátítására.