Sajtóközlemény - Színház és Film Intézet - 2009.07.01.

Sajtóközlemény - Színház és Film Intézet - 2009.07.01.

Megalakult Magyarországon

a színházi-és filmes területek háttérszakmáinak oktatási központja

 

 

A Károli Gáspár Református Egyetem többségi tulajdonában álló Színház és Film Intézet létrehozásával megalakult Magyarországon a színházi- és filmes területek háttérszakmáinak oktatási központja. Az Intézetben 2009 őszétől hat képzéscsoportban (színháztechnika- és rendezvénytechnika, filmtechnika, hangtechnika, képzőművészet, szakírás) mintegy harminc szak intézményes képzése kezdődhet meg. 

 

 

HÁTTÉR – Képzési központ a szakmák háttérbázisainak

 

A Színház és Film Intézet (SZFI) létrehozását az tette szükségessé, hogy a színházi és filmes háttérszakmák magas szintű képzése megoldatlan Magyarországon. Miközben a két kulturális ágazat művészeti foglalkozásainak oktatását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elvégzi, a – létszámát tekintve jóval nagyobb, teljesítményét tekintve pedig meghatározó – szakmai háttérbázisok szinte egésze jelenleg magas szintű szakképzés nélkül működik.

 

A Színház és Film Intézet alapításának célja, hogy a színházi, a filmes és a kapcsolódó területek szakmai képzéseit egyetlen oktatási központba vonja össze.

Az Intézet határozott törekvése, hogy magas szakmai elvárásokat támasztva olyan európai szellemi műhelyt hozzon létre, amely a jelenlegi hiányt átfogóan betölti, és hosszú távon kiemelt minőségű képzést nyújt a két strukturált kulturális színházi és filmes szakmák leendő mestereinek.

 

 

KÉPZÉSEK -  államilag elismert oklevéllel, Europass Bizonyítvánnyal

 

Az induló szakok oktatása egyetemi szakirányú továbbképzések, OKJ-s felnőttképzések (és saját indítású szakképzések) keretében, államilag elismert oklevél megszerzése mellett hat képzéscsoportban folyik:

 

SZÍNHÁZTECHNIKA-ÉS RENDEZVÉNYTECHNIKA
műszaki vezető és szcenikus, színpadmester,

világítástechnikus,

rendezvénytechnikus, rendezvény műszaki vezető,

ügyelő,

 

Hangtechnika:

hangmester, hangosító, hangtárvezető,

produkciós hangmenedzser, hangművész stúdiómenedzser,

 

 

 

 

 

Filmtechnika:

filmtechnikus,

felvételvezető, gyártásvezető,

rendezőasszisztens,

segédoperatőr, televíziós kameramann,

világosító, fővilágosító ill. bestboy,

szcenikai asszisztens, szcenikai szakasszisztens,

hangasszisztens, mozgóképgyártó hangtechnikus, filmhangtervező,

mozgóképterjesztő- és üzemeltető, mozgókép-forgalmazó, mozigépész,

 

Képzőművészet:

díszlet- és jellemtervező asszisztens ill. díszlet- és jelmezkivitelező,

divat- és stílustervező ill. stilyst,

mozgóképi animációkészítő, animációs film-rajzoló,

 

Szakírás:

forgatókönyv- és drámaíró,

színház- és filmművészeti szakíró ill. kritikus.

 

 

 

OKTATÁS – Limitált kis létszámú osztályokban, magas óraszámban, élvonalbeli mesterek irányításával

 

Az oktatás limitált kis létszámú osztályokban, a szakmák élvonalába tartozó mesterek irányításával, általában 4 ill. 6 félévben, félévenként 200 órában jönnek létre. A tanulmányok megkezdését (esetenként több lépcsős) felvételi vizsga előzi meg. Az Intézet a magas óraszámú gyakorlati képzéseket a két szakma valós külső helyszínein, a legjelentősebb intézmények és társaságok közreműködésével szervezi.

 

 

PARTNEREK – A színházi és filmes szakmák élvonalából

 

A Színház és Film Intézet oktatási célkitűzései mellett a színházi és a filmes szakmák élvonalába tartozó intézmények és társaságok sorakoztak fel, a képzésekhez gyakorlati helyszínt (infrastruktúrát és eszközöket), továbbá elismert szakembereket (képzésvezetőket és oktatókat) biztosítva. Ezáltal az Intézetben tanulók valós és teljes munkafolyamatokban sajátíthatják el a magas szintű szakmai ismereteket.

 

 

 

 

 

 

 

 

TANDÍJ: 160ezer Ft/ félév

 

A relatíve alacsony tandíjat az Intézet non-profit jellege, és országos képzéskoncentrációja teszi lehetővé. A Színház és Film Intézet törekvése, hogy a képzési programjában a legtehetségesebb tanulók kapjanak helyet, függetlenül családjuk anyagi helyzetétől.

 

 

SZFI INFO – honlap: www.szfi.hu, telefon: 06 30 510 3367,

Gyarmati Judit, intézeti főtitkár.

 

 

A közlemény típusa: Országos Sajtóközlemény