SZFI KNOW-HOW

Az SZFI alapító igazgatója, Csányi János által létrehozott egyedi know-how 3 alapelv – alacsony önköltségű (nonprofit), duális rendszerű, minőségi szakoktatást biztosító képzési célok – összeegyeztetésével jött létre, mely az SZFI létrehozásával Magyarországon egyedülálló, innovatív szakoktatási struktúrát eredményezett.

Csányi János és az SZFI 2009-től mintegy 100 színházi, filmes és média szakképzés oktatási anyagát hozta létre és hangolta össze, melyből mintegy 30 szakma képzése az oktatási palettáról teljesen hiányzott.

Ez a jelenlegi szakoktatáshoz képest sokkal részletesebb tantárgy-struktúra kialakítását jelentette, mely alapján az SZFI több mint 30 tantárggyal és 50 rész-tantárggyal tanít egy-egy szakmát.

Az összehangolt rendszer rendkívüli működtetési és gazdasági hatékonyságot eredményezett, mely alapján az SZFI a szakképzésekben szokásos osztálylétszámokat önfenntartó (nonprofit) szinten átlagosan a harmadára 5-10 főre tudta csökkenteni.

Ez egybeesett a művészeti szakmák elvárásával, melyek a kibocsátás és a gyakorlatvégzés szempontjából egyaránt kis létszámokat igényelnek.

A tanulók kihelyezett gyakorlatvégzése így a professzionális művészeti intézményekben egy-két fővel valósulhat meg, ezzel a gyakorlati oktatás lényegében személyre szabott.

Az SZFI 2009-es alapításától duális rendszerű képzési programokat fejlesztett és az emelt óraszámú gyakorlati képzést közvetlenül a professzionális szakmai területekre helyezte ki. 

Ehhez több mint 40 szerződött színházi intézmény és filmszakmai társaság, az ország legjelentősebb színházai, filmstúdiói (Magyar Állami Operaháztól a Madách Színházon át a Korda Filmstúdióig és az Echo TV-ig) lettek az SZFI szerződött gyakorló helyszínei.

Az SZFI a gyakorlati tárgyak oktatásához a szakmák élvonalából kért fel mestertanárokat és intézményvezetőket (többek között: Dárday István Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Csányi János Jászai-díjas, Faragó Béla Liszt-díjas,, Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas, Dr. Herczeg Tamás SZSZJ igazgató, Krisztiáni István Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett, Ókovács Szilveszet MÁÓ főigazgató, Pozsgai Zsolt Európa-díjas, Rajnai György Korda Stúdió vezérigazgató, Varga Judit Emmy-díj jelölt, Dr. Venczel Sándor költségvetési főfelügyelő, Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas,), továbbá az elméleti oktatást – emelt középszinten is – egyetemi tanárokkal végzi.

Ezért (is) helyezte az SZFI székhelyét együttműködés keretében a Budapesti Corvinus Egyetemre, miközben (első lépésben) 14 színházi és filmes szakirányú továbbképzésének indítására megállapodott a Pécsi Tudományegyetemmel és a Budapesti Corvinus Egyetemmel.

Az SZFI a mozgókép- és előadóművészeti szakképzéseket 3 oktatási formában: emelt középszintű (érettségire épülő) iskolarendszerű- és felnőttképzésben valamint felsőfokú szakirányú továbbképzésben (később egyetemi alap- és szakképzésekben), jellemzően tömbösítve egységesítette és a három oktatási formát szorosan összehangolta.

Az SZFI az alkotóművészeti munkafolyamatokat modellezve, új művészeti szakoktatási metódusként mestertanárok vezetésével és több szakma (osztály) tanulói részvételével teljes művészeti produkciókat hoz létre (lásd pl. Bereményi Géza vagy Dér András filmrendezők vezetésével létrejött 30’-30’-es kisjátékfilmeket, vagy Zsigmond Dezső vezetésével létrehozott egész estés dokumentumfilmet), a szakoktatást közvetlen, élményszerű kollektív alkotói tapasztalattal egészítve ki.

Az SZFI kezdeményezésére a 2016/2017-es tanévben a Corvinus Egyetem professzionális kisszínházat tervez megnyitni, amelyben a közös szakoktatási tevékenységet tovább fejleszthetik.

Ez a komplex összefüggő képzési program, szakmai rendszer és személyi struktúra az egységes know-how lényege, mely alapján (többek között) a teljes program az összesített óraszám arányában 50% alatti szinten finanszírozható.

Fentiek alapján az SZFI mint egységes mozgókép- és előadóművészeti szakképzési központ országos beiskolázási hatókörrel és vonzerővel rendelkezik, és lehetőséget biztosít a Kárpát-medence szinte valamennyi színház, film és média szakma iránt érdeklődő tanulójának az egyes művészeti szakmák mesterfokon történő elsajátítására.

Az SZFI know-how kivételes szakmai lehetőséget teremt minden egyes tanulójának személyes fejlődésére, valamint az oktatott művészeti szakmák ill. ágazatok hosszútávú fejlesztésére.

2016.05.hó

Csányi János

Te mi leszel ha nagy leszel?

A Színház és Film Intézet (SZFI) reklámfilmje, 2009. az alapítás éve. Az SZFI és a fenntartásában lévő Színház- és Filmművészeti Szakgimnázium és Technikum (SZFI SZGT) évente 200-250 résztvevőt tanít egyidejűleg 35-40 képzésben, és 110 színházi és filmes szakma oktatására képes. Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 10 egyetemi képzést folytat Budapesten, az SZFI-ben. Az SZFI SZGT-ben 25 éves kor alatt 25 szakma sajátítható el állami támogatással, térítésmentesen. További felvételi információk a honlapon.

Székhelyünk hamarosan megváltozik

Elérhetőségeink 2022. május 31-ig változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. 2022. júniusban elméleti oktatási helyszínünket és előadó-művészeti termeinket a belvárosba költöztetjük, melyről hamarosan részletes információt teszünk közzé. Addig is szeretettel várjuk jelentkezőinket a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, technikumi- és felnőttképzéseink, valamint egyetemi képzéseink folynak.

Bővebben

TEMPLOMI KONCERTSOROZAT

Cser Krisztián operaénekes, SZFI mestertanár és növendékeinek koncertsorozata: Liptai Nóra, Huszár Imre, Fedinecz Pál, Pálinkás Máté, közreműködik: Pechtol Csilla magánénekes, orgonán közreműködik: Czövek István (SZFI SZGT igazgató). Időpontok: - október 13. szerda, 18:00 - Budapest, Kelenföldi Evangélikus Templom, - október 16. szombat, 15:30 - Tokaj, Római Katolikus Templom, - október 17. vasárnap, 19:00 - Nyergesújfalu, Szent Mihály Plébánia Templom.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2022. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu Y Media
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Sinarts
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. je suis belle
Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.