Kaszkadőrszakértő

Kaszkadőrszakértő

Kaszkadőrszakértő

A lélegzetelállító mutatványok mestere. Kijelöli az egyes kaszkadőr-feladatok résztvevőit, felkészülésüket irányítja és összehangolja. Meghatározza a lovas, gyalogos, autós, motoros, repülős, valamint levegőben végrehajtandó akciók elemeit és eszközeit, valamint felhasználásuk sorrendjét. Az előkészített cselekményt beilleszti a produkcióba. Figyelemmel kíséri a szakmai trendeket, információkat gyűjt a társművészetekből.

A kaszkadőrszakértő egy produkcióban (film és reklám forgatásokon, tv felvételeken, színházi- , show és más élő műsorokban és minden, kaszkadőrjelenlétet igénylő helyzetben) a valóságos, veszélyes helyzeteket élethűen és biztonságosan megtervező, koordináló és kiviteleztető, bizonyos esetekben megrendező (akció rendező) szakember. A kaszkadőrszakértő meghatározza, hogy mi számít veszélyes, illetve az átlagostól eltérő veszélyességű feladatnak. Eldönti, hogy a produkciós cég (megrendelő) igényei kivitelezhetőek-e biztonságosan. Felméri a veszélyesség fokát és eldönti, hogy az adott produkcióban a szereplő(k) kivitelezheti(k)-e a feladatot biztonságosan, vagy helyettük az adott munkának megfelelő, kaszkadőrszakértő által választott gyalogos, lovas, autós, motoros képesítő vizsgával rendelkező kaszkadőr(ök), vagy szükséges esetben szakági sportoló/k végezhetik, a kaszkadőrszakértő utasításait betartva. Meghatározza milyen kaszkadőr eszközök szükségesek a feladat kivitelezéséhez. A produkciós cég és a rendező igényeit szem előtt tartva akciótervet készít, betanítja, és biztonságosan kivitelezteti az adott, az átlagostól eltérő veszélyességű jelenetet. Felel a produkcióban az általa biztonságosnak vélt, szereplőkkel begyakorolt feladatok, illetve a kaszkadőrök által kivitelezett, az átlagostól eltérő veszélyességű feladatok mindenki számára biztonságos kivitelezéséért. A kaszkadőrszakértő irányítása alá tartozik az alábbi feladatok biztonságos megtervezése és kiviteleztetése: emberreptetés, ember kibiztosítás magasban, az ún. „rigger“ feladatok, koreografált verekedések, fegyverhasználat, vívások, talajon gurulások-esések, magasból esések, autóval-motorrallóval embergázolások, emberégés, balesetek szimulálása ember általi üveg-, tükör-, fal-, be és áttörések. Három alapjármódban lovaglás, díjlovas, díjugrató, military pályákon illetve kiemelten veszélyes (havas, jeges, márvány, beton, macskakő, sziklás, iszapos, lápos ) járófelületeken szakszerű lovaglás, trükklovas elemek felhasználása szőrén és nyeregben, csata jelenetek, ütközetek, lovasrohamok végrehajtása, lövő, szuró, vágófegyver használata lóháton, lovas esések, lófektetések, buktatásokat alkalmazó koreográfiák végrehajtása, lovas balesetek szimulálása. Az összes motorhoz kapcsolódó feladat, ugratások, farolások, esések, karambolok, egykerekezések első és hátsó keréken, motoros balesetek szimulálása. A speciális gépjármű vezetés technikai feladatok, “precision, stunt vagy special driver“ feladatok, borulások, ugratások, farolások, első-hátsó kerekes csúsztatások, üldőzések, karambolok, autós balesetek szimulálása.
Engedélyszám: E/2021/000116

Képzésinformációk

Megnevezése: Kaszkadőrszakértő
Képzés-azonosító szám: programkövetelmény száma: 02154089
Képzés típusa: SZFI SZGT Felnőttképzés - SZGT-FK

Jelentkezési feltétel: Érettségi + szakmai előképzettsé: OKJ 3221201 / 02154085 Kaszkadőr (Gyalogos kaszkadőr) ÉS OKJ 3221201 / 02154088 Kaszkadőr (Lovas kaszkadőr) ÉS OKJ 3221201 / 02154087 Kaszkadőr (Autós kaszkadőr) ÉS OKJ 3221201 / 02154086 Kaszkadőr (Motoros kaszkadőr). Foglalkozás-egészségügyi és Szakmai gyakorlat területe és időtartama: Szakmai gyakorlat legalább 3 szakterületből – amelynek kötelezően tartalmaznia kell az OKJ 3221201 vagy 02154085 Kaszkadőr (gyalogos kaszkadőr) és az OKJ 3221201 vagy 02154088 Kaszkadőr (lo
Végzettség: SZGT szakképesítés.

Képzési idő (félév): 3
Létszámkeret: 10/15
Képesítések köre: 600
Tandíj/Képzési díj 210 000 Ft / harmadév (945 000 Ft teljes összeg)

Képzésprogram

Jelentkezés