Képzésvezető

Színháztechnikus, szcenikus

Modern színház, nagy formátumú előadás csak korszerű színpadtechnikával valósítható meg. A színpad-technikai berendezések számítógép alapú vezérléssel és magasan képzett színházi...

Részletesebben

tanár, képzésvezető

Szűcsborus János

Munkakörnyezet ismeretek; Színházak működése; Színházi szcenika

VÉGZETTSÉGEK

1978
Budapesti Műszaki Egyetem
Gépészmérnöki Kar
Mérnöki tanári szak

1973
Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskola (Budapest)
Vezetéknélküli Híradástechnikai Szak

1970
Puskás Tivadar Távközlési Technikum (Budapest)

 

TÁRSADALMI SZERVEZETI TAGSÁG

Budapesti Mérnökkamara
Magyar Színháztechnikai Szövetség - alelnök 2009 március
Színháztechnikai szakértő

 

GYAKORLATI ISMERETEK

Rendszertervezés, folyamatirányítás
Gyártásszervezéés, irányítás
Művészeti produkciók komplett szervezése, műszaki-technikai lebonyolítása
Kül- és beltéri hangosítási és világosítási feladatok megoldása
Televíziós műsorkészítés hangtechnikai feladatok ellátása
Elektrotechnika, híradástechnika tantárgyak elméleti és gyakorlati oktatása

 

MUNKAHELYEIM

1999-
Madách Színház (Főmérnök - szcenikus)

1999
Székesfehérvári Vörösmarty Színház (műszaki vezető)

1998-1999
MTESZ Csongrád Megyei Szervezete (ügyvezető igazgató)
Tudományos egyesületek munkáinak koordinálása, segítése. Előadások, konferenciák szervezése, lebonyolítása. Kiállítások szervezése. Energiatakarékossági és Innovációs Centrum feladatainak koordinálása.

1986-1998
Szegedi Szabadtéri Játékok és Szegedi Nemzeti Színház (mászaki vezető, majd 1989től főmérnök)
Feladatom a két színház teljes műszaki vertikumának irányítása; tervezés, gyártás, kivitelezés. üzemeltetés, karbantartás, fejlesztés, beruházás.

1976-1986
Magyar Televízió (hangmérnök)
Az MTV Szegedi Stúdió megalakulásától kezdve részt vettem annak munkájában, technikai kialakításában és a műsorkészítésben. 1990 óta tagja vagyok a Nemzetközi Hangmérnöki Szövetség (A. E. S.) magyar tagozatának.

1973-1976
Juhász Gyula Tanárképző Főiskola Műszaki Tanszék (gyakornok)
Az elektrotechnikai tantárgy gyakorlati oktatása.

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2017. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 június 15-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Budapesti Corvinus Egyetem Vígszínház

Web: City Media Group Kft.