Képzésvezető

Dokumentumfilm-készítő

A dokumentumfilm készítő szak képzési célja olyan szakemberek képzése, akik elméleti és gyakorlati alapismereteik birtokában képesek tájékozódni a tömegmédiumok fejlődésének...

Részletesebben

tanár, képzésvezető 2010/2011., 2011/2012., 2016/2017.

Zsigmond Dezső

Dokumentumfilm műfajok elemzése, Filmrendezési gyakorlat (Dokumentumfilm-alkotó), Vizsgafilm készítés (dokumentum-rövidfilm)

SZELEKTÍV FILMOGRÁFIA

JÁTÉKFILMEK:

Andersen-álmok (Andersen Dream) (Kőszegi Gyermekfilmfesztivál, különdíj) 1986
Indián tél* (Indian Winter) (Nemzetközi Filmfesztivál, Portugália; a legjobb rendezés díja) 1994
Az asszony* (The women) (Nemzetközi Filmfesztivál, Mannheim, különdíj) 1996
A rózsa vére (The blood of the rose) 1998
Bizarr románc – Tanyasi dekameron (Bizarr romance – Dekameron living small) farm (Kamera Hungária Fesztivál, oklevél a férfi főszereplőnek) 2001
A ház emlékei (Memenoes of the house) (Magyar Filmszemle; a legjobb forgatókönyv, a legjobb női alakítás és a legjobb férfikarakter díja) 2002
Boszorkánykör 2008
Bunkerember 2009

 

DOKUMENTUMFILMEK:

Vérrel és kötéllel* (With blood and with rope) (Magyar Filmszemle, a legjobb dokumentumfilm díja) 1989
Az eltűnt idő nyomában* 1990 (Follow in missig time)
A jószág volt az aranya a népnek – Requiem a szatmári csordákért 2002 (Requiem for the herd of Szatmar)
Aranykaliba (Golden Hut) – Egy év Karácsony Emilkével a gyimesi Hidegségben (Magyar-román Dokumentumfilm Fesztivál - fődíj, 36. Magyar Filmszemle - operatőri díj, Houston - Bronz Remi díj, Jihlava (Közép-európai dokumentumfilmek fesztiválja) - Különdíj 2003
Csigavár (Snail fortres) (Jihlava – fődíj, Közép-Európa legjobb dokumentumfilmje, Magyar Filmszemle - a legjobb rendezés díja, a visegrádi országok díja, a diákzsűri fődíja, Mediawave Fesztivál – különdíj, Magyar –román dok. Fesztivál – különdíj, diákzsűri díja
Józsi nővér és a sárga bicikli (Nurse Joe and the yellow bicycle) (Magyar –román dok. Fesztivál – fődíj, Magyar Filmszemle – operatőri díj)
Élik az életüket (38. Magyar Filmszemle – esélyegyenlőségi díj)
Út Calarasiba (39. Magyar Filmszemle – elismerő oklevél)
Napraforgók 2008
Gyimesi borbély 2008

A *-gal jelölt filmek Erdélyi Jánossal közösen rendezett alkotások.

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2018. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 május 31-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.