tanár, képzésvezető 2013/2014., 2014/2015.

Szalay Krisztina

Színészmesterség gyakorlat

Szalay Krisztina (Budapest1963május 16. –) magyar színész-, írónő. Volt már producer, rendező is és több színtársulás alapítója. 2008-ban megálmodója, majd létrehozója és azóta fő szervezője a Kapcsolda programnak.

 

Életpályája

1981-ben az óvónőképző szakközépiskolában érettségizett, majd 1981–1984 között a Budapesti Tanítóképző Főiskola ének szakát végezte el. Eközben – 1981 és 1983 között – egy gyermekotthonban, értelmi és testi sérültekkel foglalkozó intézetben volt ápolónő. 1984-ben a Nemzeti Színház Stúdiójának hallgatója volt.

1988-ban a Színház- és Filmművészeti FőiskolánKazimir Károly osztályában szerzett diplomát. Főiskolásként a Budapesti Katona József Színház több nagy hírű produkciójában is jelentős szerepet alakíthatott, gyakorlatát továbbá 1988–1989 között a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház, 1989–1994 között a Vígszínháznál töltötte. 1989-1990-ben – hét másik frissen végzett színésszel[1][m 1] – megalakította a Komédi franc ez? nevű, Magyarország első független színtársulatát, melynek azóta vezető tagja, 1994-ig a társulás producere volt. 1995-ben létrehozta a PAB Színházat, mely sörözőkben, Hrabal-művekkel hódította meg a közönséget.

1998-ban színpadra alkalmazta Daniel Kayes: Az ötödik Sally című darabját. 2005-ben megírta az „És a nyolcadik napon…” című színdarabot, amely Cserna Antal rendezésében került bemutatásra a Thália Színházban. A főszerepet egy – valóban – Down-szindrómás kisfiú játszotta, akinek Szalay Kriszta formálta meg édesanyját. 2009-ben ebből az előadásból a Magyar Televízió készített Pajer Róbert rendezésében tévéfilmet, melynek a színművésznő a társproducere is volt. 2010-ben produkciós vezetője és – 2006-tól – írója a GRAMP (Groups And Many People (together)) című zenés mesejátéknak, ami Gáspár András rendezésében került bemutatásra.[4][5] 2013-tól 2015-ig[6] a Pesti Magyar Színház társulatának tagja.

Színházi Adattárban regisztrált bemutatóinak száma:[m 2] színészként 35,[m 3] rendezőként: 1,[m 4] szerzőként pedig 3.[m 5][7]

A színház mellett – már pályakezdőként is – volt műsorvezető az MTV, 1999-től az RTL Klub műsoraiban, továbbá bemondó a is TV4-nél. Filmekben is látható. 1996-ban készült el a Büdöskölkök című zenés gyermek, 2005-ben pedig az Elvarázsollak című meselemeze. 2012-ben jelent meg első könyve Lélekre vetkőzve címmel.[8] Több jótékonysági akcióban (így például ötletgazdája és főszervezője a „karácsonyi maradékokat” rászorulóknak felkínáló, 2011. óta működő Blaha Lujza téri Morzsapartinak)[9][10], színjátszó, drámatanári tréningen is részt vett.

Férje Cserna Antal színész, három gyermekük van.

Kapcsolda

 

Már a színházi pályát is azért választotta, hogy művészi eszközökkel is tudjon tenni az emberekért, miután két évig egy gyermekotthonban megapasztalta az emberekben lévő kettősséget a fogyatékosságokkal szemben. Később, amikor második gyermekének születésénél orvosi műhibák következtében nem fejlődött jól a baba, de óriási munka és küzdelem árán mégis meggyógyult, innen merítve szeretett volna másoknak is erőt adni. Így született meg 2005-ben az És a nyolcadik napon… című színdarab (amiből néhány év múlva a film készült). Megérintette az embereket a valóban Down-szindrómás főszereplő kisfiú játéka.

Ez után hívta életre 2008-ban a Kapcsolda programot, amely egy szemléletváltó program és ami 2009-től a Mosolyország Alapítvány segítségével országos kezdeményezéssé vált. Ezen fogyatékos és egészséges gyermekek egy-két napig közös – kézműves-, sport-, zenefoglalkozásokon – programokon vesznek részt az utóbbiak iskolájában, miközben a segítségre szorulók elfogadást, törődést, az egészségesek pedig szeretetet, illetve tapasztalatot kapnak az emberi értékek fontosságáról.

2014-re 99 iskola diákjai mondhatták magukról, hogy "kapcsoldás"-ok. A programban mozgássérültek, látássérültek, enyhén- és középsúlyosan értelmi fogyatékosok (3-tól 25 éves korig), valamint egészséges óvodások, általános iskolások és középiskolások vesznek részt. 2014-ben már két színház is bekapcsolódott a programba. November 30-án aMagyar Színház Rév Fülöp című előadás kapcsán, első felsőoktatási intézményként a Pesti Magyar Színiakadémia hallgatóival közös Kapcsolda-nap programsor, majd december 13-án a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban a k2 Színházzal és hat fogyatékkal élő gyermekkel a Mi című jótékonysági színházi előadás valósult meg, – egy háromnapos drámapedagógiai módszerekkel folytatott workshop során, – mely a kapcsolatteremtéssel és a bizalom kialakulásával foglalkozott.[11][12]

Színpadi szerepei

 

Szalai Kriszta-ként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 

 • Páskándi Géza: ÉLjen a színház!....Szendey Tünde
 • Aiszkhülosz: Síri áldozat....Argoszi rabnők kara
 • Aiszkhülosz: A jólelkűek....Athéna
 • William Shakespeare: A windsori víg nők....Anna
 • Lesage: Crispin, mint vetélytárs....Angelique
 • Carlo Goldoni: A legyező....Giannina
 • Carlo Goldoni: Két úr szolgája....Clarice
 • Queneau: Ikárosz repül....
 • Carlo Goldoni: A kávéház....
 • Daniel Kayes: Az Ötödik Sally....Sally

Szalay Kriszta-ként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 

Szalai Krisztina-ként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 

 • Spiró György: Csirkefej....Bakfis
 • Füst Milán: Catullus....Clodia szobalánya
 • Gogol: A revizor....A lánya
 • Henderson: Diákszerelem....Connie
 • Eisemann Mihály: Fekete Péter....Marie
 • William ShakespeareAhogy tetszik....Phoebe
 • Laurents: West Side Story....Rosalina
 • Kleist: A Heilbronni Katica avagy a tűzpróba....Eleonóra
 • Hrabal: Táncórák idősebbeknek....Pincérnő

Szalay Krisztina-ként[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 

Jelenleg játszott szerepei

 

Színházi művei

 

 • Csipkerózsikaland (1993)
 • Az ötödik Sally (1998)
 • És a nyolcadik napon... (2005)

Filmes szerepei

 

Játékfilmek

 

Tévéfilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 

Díjai

 • 41. Magyar Filmszemle - tévéfilmes kategória különdíja (És a nyolcadik napon, 2010.)[15][m 6]
 • A XVI. Magyar Drámaíró Verseny - Duna TV rendezői különdíj (Karafiáth Orsolya: Godzilla, avagy tényleg a cunami áldozata lett a magyar paprika? előadásért, 2011.)[17]

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2018. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 május 31-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.