tanár

Dévényi Mónika

Rajz, festés, mintázás, Emberábrázolás gyakorlat

Dévényi Mónika

 

festő

 

Születési hely: Budapest
Születési dátum: 1961
Honlap:

Mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor.
1982-89: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Kokas Ignác, Dienes Gábor. Tanulmányutak: 1990: Ausztria; 1991, 1997: Izrael. Ösztöndíjak: 1989: Eötvös József Alapítvány ösztöndíja; 1989-93: HM-ösztöndíj. Díjak: 1987: Magyar Képzőművészeti Főiskola pályázat I. díja; Glatz Oszkár Alapítvány díja. 1984-ben részt vesz Lakner László mesterkurzusán, akinek tanácsára felkeresi Lossonczy Tamást. 1987-ben találkozik Chesslay Györggyel, akivel több képet festenek együtt. Ezek a hatások és az ősi figurális motívumok újjáélesztésével fellelt transzcendenciaélmény együttesen alakítják az absztrakcióban fogant, de minden elvontság ellenére a figurát töredékeiben megőrző expresszív lendületű és szürreális hangulatú festészetét, melyben kiemelt szerep jut a természet egyes elemeinek, a tengernek, szélnek, esőnek, kőnek. 1987-től nagy méretű, a természetet ezoterikus terek egymásra rétegződéseként interpretáló olaj- és vegyes technikájú képek mellett (alkalmazza a Van Eyck-i olajtemperát is) monumentális gobelineket tervez (Belgrádi Gobelinek, 1987-88), amelyek szövésénél festői hatásokat ér el a klasszikus gobelintechnikát megújító eszközökkel (a durvább felvetésű kárpit félsorokkal, beugrásokkal való "finomítása"), 1991, olaj, vászon), 1997-től nagyméretű vásznait festett üveg installációval kombinálja (Természetes transzformáció, 1988). Miközben továbbra is készít rajzokat vagy egészen kisméretű olajképeket, új, de eléggé kézenfekvő elemként kerül a transzparencia és a mélységi rétegződések kérdéseit mindig is kutató művész eszköztárába az üveginstalláció és üvegfestészet.
Egyéni kiállítások
1988 • Rajzok, Gépipari és Automatizálási Főiskola Galéria, Kecskemét
1989 • Nézőpont fölött, Stúdió Galéria, Budapest (kat., bev. [[SMALL]]MUCSI[[/SMALL]] A.)
1991 • Fortuna 11 Galéria, Budapest • G. Nora, Jerusalem
1995 • Rengő föld, Duna Galéria, Budapest
1998 • Természetes transzformáció, Városi Művelődési Központ, Paks • Szabad levegő, LKH, Feldkirch (A)
1999 • Természetes transzformáció Fészek Galéria, Budapest (kat.)
Válogatott csoportos kiállítások
1986 • General Art
1987 • Tavaszi Tárlat, Salgótarján
1988 • Gravitáció, Vajda L. Stúdió, Szentendre
1988-96 • Stúdió éves kiállítások • Diaszpóra és művészet, Magyar Zsidó Múzeum, Budapest
Művek közgyűjteményekben
Magyar Zsidó Múzeum, Budapest • Paksi Képtár.
Köztéri művei
BKD Bank
Katonai Főiskola, Szentendre
Magyar Köztársaság nagykövetsége, Belgrád
New York-i Magyar Főkonzulátus
OTP Bank, Budapest
Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, Budapest

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2018. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 május 31-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.