alapító ügyvezető/igazgató, tanár

Csányi János

A színházak szervezeti felépítése

ÉLETÚTJA

1966. február 1-én született Vácott. 1976-ig a 750 lelket számláló Pest-megyei faluban, Kisnémedin nagyszülei házában él, majd szüleivel és öccsével Vácra költöznek.

1978-80 között a Váci Haladás SE sportolója. Eredményei között 1980-ban Cegléden kislabda hajításban országos csúccsal Úttörő Olimpia területi bajnokságot nyer.

1980-84-ig középiskolai tanulmányait Vácott a Sztáron Sándor Gimnáziumban majd Budapesten a Kaffka Margit Gimnáziumban végzi.

12 éves korától verseket ír, a középiskolában lapot alapít (Budapesten Beke Kata tanítja).

1982-84 között amatőr színész, a gödöllői színészképző stúdió tagja (többek között Ascher Tamás, Árkosi Árpád, Gaál Erzsébet, Uray György, Vekerdi Tamás foglalkozásain vesz részt). 1983-ban pantomimezni tanul Uray Péter csoportjában.

1984-86-ig segédszínész, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, kisebb szerepekben lép fel.

1986-ban felvételt nyer a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor osztályába, a 3. és 4. évben vizsgamunkái szakmai figyelmet keltenek.

1987-ben megházasodik, felesége Halász Margit tanár, író. 1990 márciusban születik Márton fiuk.

1989-ben belép a Fideszbe, majd megalakítja az egyetem első Fidesz alapszervezetét.

1990-ben végzős hallgatóként a megalakuló diákönkormányzat elnökévé választják, vezető szerepet játszik az egyetem oktatási programjának és vezetésének átalakításában. 1990-ben kap diplomát, mint színész.

1990-91-es évadban a budapesti Katona József Színház társulatának tagja.

1990-91-ben kezdeményezésére Sopron Város Önkormányzata megbízza az állandó társulattal működő Soproni Petőfi Színház megalapításával. Kiss Csaba és Matuz János dramaturg hallgatókat kéri fel munkatársként. Előterjesztésük alapján az Önkormányzat 1991-ben megalapítja a színházat, amely a rekonstrukciót követően 1992-től kezdi meg működését.

1991-től szabadfoglalkozású színész. Rövid időre videókazetta-kölcsönző családi vállalkozást hoz létre, fél év alatt az országban több településen összesen 6 üzletet nyit meg, majd a vállalkozást átadja családtagjainak.

1992-93-ban a Merlin Színházban hivatásos színészekből szervezett alkalmi társulatával létrehozza A Játék c. darabot, melyet ír és rendez. A produkció szakmai visszahngot kelt.

1993-94-ben kivételes alkalmi társulatával (Kulka János, Fekete Ernő, Gazdag Tibor, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szabó Győző, Szikszai Rémusz, Udvaros Dorottya ésmások) létrehozza a Szentivánéji álom c. produkciót, melyhez műfordítást és díszletterveket készít, újra írja a Mesterember jeleneteket, rendezi és menedzseli az előadást. A produkció kiemelkedő szakmai és közönségsikert arat, számos díjat nyer, és több külföldi meghívás kap. Egy mérvadó szakmai lap a ’90-es évek legjelentősebb színházi előadásának nevezi.

1995-ben megkapja a színikritikusok rendezői díját.

1995-96-ban a TV1 megbízásából Cseh Tamás ill. neves színészek közreműködésével elkészíti A fekete zongora c. TV filmjét, melyet a TV1 és a Duna TV többször levetít. A film bemutatását követően (belső) televíziós elismerést kap.

1995-ben kezdeményezi a Bárka Színház megalapítását. 1996 tavaszán a Józsefvárosi Önkormányzat a létrehozás terveit elfogadja. A színház alapító igazgatója lesz. A társulat 1997 őszén ideiglenes körülmények között kezdi meg működését. A színházépület 1998-99-ben készül el, az Önkormányzat a beruházás lebonyolítását pénzhiány miatt átadja, így a színházi átépítés felelős vezetője lesz. A közhasznú szervezet működési feltételei 2001-re stabilizálódnak.

2000-ben Jászai Díjat kap.

2001-re az alapítási küzdelmek nehézségei következtében a Színház társulata kettészakad. Feleségétől különválik. 2002-ben minden politikai oldal által támogatva, elsöprő többséggel újraválasztják, mint igazgatót. A társulatot ismételten felépíti.

A Bárka, mint új színházi modellel számos strukturális innovációt indít el, megújítva a jogi, tulajdonosi, beruházási, társulati és szervezeti, közönségszervezési és gazdasági területeket, előre mutató szakmai/művészeti fejlesztéséket is megvalósítva (többek között a művészeti centrum létrehozása, a professzinális színházi tér újragondolása, az írói műhely koncepcója, az ősbemutatók előtérbe helyezése, a saját lap létrehozása, a színházra nevelés eindítása, a színházon belül a filmprogram kidolgozása megalkotásával, illetve a Bárkán született eredeti művek: drámák, flmek, zeneművek stb. megrendelésével és bemutatásával). Második igazgatói periódusában a Bárka Színház az új szakmai kezdeményezések és kiemelkedő fiatal tehetségek pályaindító helyszíne, egyedi és elismert színházi műhellyé válik Budapesten.

2004-ben megrendezi a Rómeó és Júlia c. előadást, amelyhez műfordítást készít.

2004-05-ben felkérik a Corvin Sétány kiemelt városfejlesztési nagyberuházás kulturális projektjeinek megtervezésére, munkacsoportjával mintegy 100 közösségi kulturális és művészet projektet dolgoz ki.

2004-05-ben kezdeményezi 8 közép- és kelet-európai ország színházait tömörítő COMET nemzetközi színházi szervezet alapítását, melynek 2005 tavaszán elnökévé választják.

2004-től a romló finanszírozási feltételek miatt – a nézőszám és bevételek növelése érdekében – teljeskörűen előkészíti a Bárka Színház II. lépcsős bővítési beruházását. Az Önkormányzat a kezdés előtt 2 héttel leállítja az építkezés elindítását. 2005 őszén az évek óta csökkenő állami támogatás és az Önkormányzat tulajdonosi működése ellen tiltakozásul alapító igazgatói posztjáról lemond.

2005-ben Pálinkás József felkérésére előkészíti a magyar színházi struktúra korszerűsítésének átfogó programját, melybe Vidnyánszky Attilát és Szikora Jánost is bevonja

2005-ben felkérik az újonnan épülő debreceni Latinovits Színház szakmai tervezésének vezetésére. Megalkotja a Debreceni Színházi Régió koncepcióját.

2005 végén pályázatot ad be a Csokonai Színház igazgatására, és a régióközpont létrehozására, a művészeti vezetésre felkéri Vidnyánszky Attilát. A fejlesztési program a Csokonai Színház, mint zenés népszínház, (a tervezett) Latinovits Színház, mint művészszínház egységes működtetése mellett a Debreceni Egyetemmel közös Színházi Akadémiát, önálló Raktár- és Műhelyházat és egy külkapcsolatokkal megerősített marketing centrumot foglal magában. Debrecen Közgyűlése 2006. január 1-től ellenszavazat nélkül a Csokonai Színház igazgatójának választja, és megbízást kap a Debreceni Színházi Régió egységei alapításának szakmai előkészítésére.

2006-ban egyetlen év alatt (több mint 70 új munkatárssal) átalakítja a Csokonai Színház szervezeti struktúráját, gazdálkodását és művészeti programját. Befejezi a Latinovits Színház szakmai tervezését. Létrehozza a nemzetközi JEL Fesztivált, és megalapítja a Kortárs Magyar Dráma Fesztivált. Elindítja a színház önálló filmstúdióját, állandó televíziós műsorát, és saját lapját. A színház nyáron Vidnyánszky Attila rendezésében játékfilmet készít, amelynek társproducere lesz. Debrecen Önkormányzata – az első évad sikeres bemutatói és eredményes átalakítása ellenére – a közintézmények finanszírozási problémái miatt a fejlesztés többletköltségeit végül nem vállalja. A 2006-os költségvetés 2007 elején a gazdasági vezető hibás adminisztrációja következtében kötelezettségvállalás túllépéssel zár. A feltételek hiánya miatt 2007 tavaszán igazgatói posztjáról közös megegyezéssel távozik.

2007 májusban feleségül veszi Varga Gabriella színművésznőt. 2009 januárban születik Anna Róza lányuk.

2007-ben a legnagyobb magyar szállodakomplexum, a siófoki Ezüstpart felkérésére 33 kulturális és közöségi program megvalósítási tanulmánytervét készíti el.

2007-ben Szentivánéji álom c. rendezését a Művelődési és Közoktatási Minisztérium – az elmúlt negyedszázad 7 legjelentősebb színházi produkciójának egyikeként – érettségi tananyaggá választja.

2007 őszén kezdeményezi a Közép-Erópa Filmstúdió Zrt. alapítását. A társaság 2008. elején megalakul, melynek résztulajdonosa és vezérigazgatója lesz (a filmtámogatás 2008-as bizonytalanságai miatt aznban végül nem kezdi meg a működését).

2008 tavaszán felkérésre elkészíti a StadionNyár programsorozat kulturális fesztivál- és programterveit.

2008 őszén és 2009 őszén a Finta Építész Stúdió megbízásából a szombathelyi Weöres Sándor Színház beruházásához készülő tervpályázat szakmai programvezetője.

2008 utolsó negyedévben a Károli Gáspár Református Egyetem tulajdonosi részvételével kezdeményezi a Színház és Film Intézet (SZFI) alapítását, kidolgozva a színház- és filmművészeti háttérszakmák együttes képzésének koncepcióját. A társaság 2009. tavaszán megalalkul, melynek igazgatója és társtulajdonosa lesz.

2009 elején Bölcskei Gusztáv református püspök, egyházvezető lelkész felkéri a 2009. május 22-ei egyháztörténeti esemény, a belföldi egyházkerületek és a határon túli részegyházak újraegyesítésével létrejövő Magyar Református Egyház megalakulása, az “Alkotmányozó Zsinat és ünnep” szimbolikus eseményeinek megtervezésére, és a program lebonyolításának irányítására. Kialakítja a ‘maréknyi föld’ és az ‘egyesítő menet’, valamint a további kulturális és közösségi események terveit, és sikerrel vezényli le a programokat.

2009 tavasztól Szőcs Géza munkatársaként egy éven át részt vesz a kulturális terület átfogó fejlesztési terve, “Az ország szellemi újjáépítése” program létrehozásában. 2010-ben helyettes államtitkár jelölt, azonban a kormány létszámot korlátozó döntése miatt a munkát nem kezdheti meg.

2010. nyarán 33 kiemelkedő kulturális szakember meghívásával kezdeményezi a Nemzeti Kultúráért Egyesület alapítását, amely 2010. október 10-én Kesztölcön jön létre. Az Egyesület ügyvivő alelnökévé választják. Az alapítás előkészítése 2010. december 10-én a Parlament felsőházi üléstermében többszáz fő részvételével fejeződik be. Alelnökként fél év alatt jelentős létszámú tagság felépítésével 12 tagozatban mintegy 37 szekciót hoz létre, felállítva a nemzeti-liberális és keresztény-konzervatív szellemiség fital/középkorú kulturális hálózatát A kezdeményzést belső támadások érik. 2011. decemberben az átalakuló egyesület szakmai szervezetét tömörítő Választmány elnöke lesz.

2011 őszén a Színház és Film Intézetet nonprofit társasággá alakítja, és megalapítja (majd 2013-tól új néven továbbfejleszti) a Színház- és Filmművészeti Szakközépiskolát. A két intézmény 2013-ban összesen 50 színházi és filmes szakma csak az SZFI-re jellemző komplex szakoktatását hirdeti meg.

2012. tavaszán dr. Szikora Jánossal közösen pályázatot ad be a Székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetésére. A Képviseltőtestület a pályázatot ellenszavazat nélkül támogatja, 2012. augusztustól – dr. Szikora János igazgató mellett – a színház fejlesztésekkel és nagyprojektekkel foglalkozó sratégiai igazgatója lesz. Rövid idő alatt számos átalakítást és fejlesztést valósít meg (többek között az új bérletrendszer és jegyárpolitika, a gyermekbérletek, az új pódiumszínpad és kávézó, az új próbaterem, a kibővített nagyszínházi középpáholyok, a munkahelyek logisztikai átrendezése, az új képzőművészeti galéria és a színész-gyakornoki háttér létrehozása, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok előkészítése), azonban az igazgatóval eltérő stratégiai terveik miatt az első évad végén, konfliktus nélkül, közös megegyezéssel távozik a színház vezetéséből.

2013. őszén a Magyar Állami Operaház felkérésére, B.Britten születésének 100. évfordulójára megrendezi R.Duncen-B.Britten: Lukrécia meggyalázása c. operáját.

2013. telétől a Színház és Film Intézet egyetemi szakirányú továbbképzéseinek szakmai programján dolgozik 2014-ben tavaszán elindítja a Balaton Szimfóniája Nemzetközi Fesztivál létrehozását, 2014 végén kezdeményezi a székesfehérvári Királyi Bazilika XIII. századi állapotának led fénykontúrokkal, valós méretben megépítését, a Fénybazilika” programtervet.

2014-ben felvételt nyer a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozat köztestületi tagságába, majd a köztestületi tagok 4 évre akadémiai közgyűlési képviselővé választják meg. 2015-ben képviselőként kezdeményezi az MMA Belső Műhely megalapítását.

2015. tavaszán kezdeményezi a Színház és Film Intézet átköltöztetését a Budapesti Corvinus Egyetemre. 2015. tavaszán az AGE Film Kft. alapítója, amely koprodukciós filmek gyártására jön létre, valamint – nagyobb kulturális fejlesztések előkészítése mellett a Színház és Film Intézet vezetőjeként szerződést köt a Pécsi Tudomány-egyetemmel 10 szakirányú továbbképzés 2016. évi indítására.

2016. elején a Magyar Református Egyház által alapított Református Közéleti és Kulturális Alapítvány elnökének választják.

Csányi János 2016. február 1-én volt 50 éves.

***

 

JELENTŐSEBB SZÍNHÁZI SZEREPEI:

Fortunato C. Goldoni: Chioggiai csetepaté, r.: Zsámbéki Gábor
Kasimire Ö.V. Horváth: Kasimire és Karoline, r.: Zsámbéki Gábor
Jepihodov A.P. Csehov: Cseresznyéskert, r.: Fodor Tamás

JELENTŐSEBB FILMSZEREPEI:

Tejfel - Makk Károly: Magyar rekviem
Samu - Szőnyi G. Sándor: A pályaudvar lovagja
Elek - Sós Mária: Pártütők

SZÍNHÁZI- ÉS OPERARENDEZÉSEI:

Csányi János: A játék - Merlin Színház, 1993.
W. Shakespeare – Csányi J.: Szentivánéji álom - saját produkció, 1994.
W. Shakespeare: Rómeó és Júlia - Bárka Színház, 2003.

R. Duncan - B.Britten: Lukrécia meggyalázása - Magyar Állami Operaház 2013, Zeneakadémia 2014.

FILM- és RÁDIÓRENDEZÉSEI:

I. Wels – Csányi J.: Transzport - rádiódráma MR, 1995.
Ady Endre – Csányi János: A fekete zongora 1-2 - TV film, MTV1, 1996.

FILMPRODUCERI MUNKÁI:

Dalok időrendben, Cseh T. életműsorozat, 1997-2005 (r. Mispál Attila)
Maraton,  dokumentumfilm, 2000. (r. Mispál Attila)
Liberté 56., játékfilm, 2006. (r. Vidnyánszky Attila)
Szívdobogás, kisjátékfilm 2011. (r. Bereményi Géza)

MŰVEI:

A játék - dráma, Nyílt Fórum kötet, 1994.
Szentivánéji álom - fordítás, Színház lap melléklet, 1995.
Rómeó és Júlia - műfordítás

BIOGRÁFIA:

 Bari Károly: Csányi János, színházi ember(Íves könyvek, 1996)

TEMPLOMI KONCERTSOROZAT

Cser Krisztián operaénekes, SZFI mestertanár és növendékeinek koncertsorozata: Liptai Nóra, Huszár Imre, Fedinecz Pál, Pálinkás Máté, közreműködik: Pechtol Csilla magánénekes, orgonán közreműködik: Czövek István (SZFI SZGT igazgató). Időpontok: - október 13. szerda, 18:00 - Budapest, Kelenföldi Evangélikus Templom, - október 16. szombat, 15:30 - Tokaj, Római Katolikus Templom, - október 17. vasárnap, 19:00 - Nyergesújfalu, Szent Mihály Plébánia Templom.

Bővebben

Székhelyünk a Krisztina körúton

Elérhetőségeink változatlanok: +36 30 551 4212 központi telefonszámon, vagy az iroda@szfi.hu e-mail címen léphet velünk kapcsolatba, és honlapunk segítségével jelentkezhet. Szeretettel várjuk oktatási központunkban, a 1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B. alatt, ahol érettségire épülő iskolarendszerű oktatásunk, technikumi- és felnőttképzéseink, valamint egyetemi képzéseink elméleti órái folynak.

Bővebben

SZFI Egyetemi képzések!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben minden évben diplomát adó szakirányú továbbképzéseket indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2021. május 31-ig lehet (videó).

SZFI LÁTVÁNYTERVEZŐ KÉPZÉS

A LÁTVÁNYTERVEZŐ MINI SOROZAT INDÍTÁSÁT A KORONAVÍRUS JÁRVÁNY MIATT 2021. SZEPTEMBERRE ÁTÜTEMEZTÜK, MÉG LEHET JELENTKEZNI! A 6 alkalmas, 24 tanórás workshop-sorozat oktatója Gyarmathy Ágnes, Munkácsy Mihály-díjas díszlet- és jelmeztervező. A sorozat végigviszi a látványtervezés folyamatát a forgatókönyvtől a díszlet, berendezés, kellék, jelmez, smink-maszk megtervezéséig; célja a film egységes látványvilágának kialakítása. A hallgatók minden alkalom után házi feladatot kapnak, a sorozat folyamán egyetlen projekten dolgoznak. A házi feladatokat lehet rajzolni vagy montázsolni, a rajzkészség nem feltétel, a kreativitás és esztétikai érzék hasznos. A programot kezdő kisfilmeseknek szánjuk, akik a vizuális tervezés főbb folyamatait szeretnék átlátni. Vagy olyan művészeti előképzettséggel rendelkezőknek, akik érdeklődnek a filmkészítés és látványtervezés iránt. A csoportot 8 főtől indítjuk, és 12 fős létszámnál lezárjuk.

Bővebben

Színháztechnikus, szcenikus vizsga 2019.

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Köszönjük Gyarmathy Ágnes tanárnő és Ridinger János tanár úr áldozatos munkáját. Sikerekben gazdag pályát kívánunk a végzős osztály minden tanulójának!

Bővebben

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.