Kapcsolódó cikkek

2019-TŐL ÚJ TÉRÍTÉSMENTES MŰVÉSZETI OKJ SZAKKÉPZÉSEK AZ SZFI-N!

2019-től a Színház és Film Intézet szakgimnáziuma 4, érettségi utáni, állami támogatással működő térítésmentes előadó-művészeti szakmai képzést hirdet meg, 25 év alatti jelentkezői számára.

Elolvasom

50% ÁLLAMI TÁMOGATÁS ISKOLARENDSZERŰ SZAKMAI KÉPZÉSEKRE

 

A Színház és Film Intézet szakgimnáziuma, a Színház- és Filmművészeti Szakgimnázium egyes érettségi utáni szakmai képzéseire a 2019/2020-as tanévben is állami támogatást vehet igénybe. A támogatás 50% képzési díjkedvezményt tesz lehetővé a 25 év alatti jelentkezők számára az érintett képzésekben, a meghatározott létszámok erejéig.

A támogatott, de korlátozott csoportlétszámok miatt a www.szfi.hu honlapon nyilvántartott jelentkezési sorrendet vesszük figyelembe!

 

50% KEDVEZMÉNNYEL ELVÉGEZHETŐ SZAKKÉPZÉSEINK:

- Színháztechnikus, szcenikus - 10 fő (benne: Színpadmester, Világítástechnikus, Rendezvénytechnikus, Kellékes, kellékkészítő, Színpadi hangtechnikus, Színpadi díszítő, berendező stb.)

- Színpadi fénytervező - 5 fő (jelentkezés: Színháztechnikus, szcenikus OKJ végzettséggel)

- Táncos II. (kortárs-, modern táncos) -10 fő

- Táncos II. (színházi táncos) - 10 fő

- Táncos I. (kortárs-, modern táncos) - 10 fő (jelentkezés: Táncos II. OKJ végzettséggel)

- Táncos I. (színházi táncos) - 10 fő (jelentkezés: Táncos II. OKJ végzettséggel)

A fenti képzésekben a létszámkeretek erejéig 50%-os képzési díjkedvezményt biztosítunk, mely mellett további SZFI kedvezmények is igénybe vehetők. Több kedvezményre jogosultság esetén a képzés már 10.000,- Ft/hó részletfizetéssel elérhető.

Ezen felül az iskolarendszerű képzések tanulói jogviszonnyal járnak, mely esetén diákigazolvány (pl. utazási-, belépődíj és egyéb) kedvezmények, TB jogviszony, egyéb szociális jogosultságok (pl. családi pótlék) igényelhetők.

A képzéseknek iskolarendszerben nappali tagozaton 25 év a korhatára, így azok jelentkezhetnek, akik még nem vettek részt iskolarendszerű szakképzésben, és nem töltötték be a 25. életévüket.

Az oktatás hetente 3 alkalommal hétköznap délutántól estig, és 1 alkalommal szombaton nap közben (délelőttől kora-délutánig) történik.

SZFI igazgatás 

 

AZ SZFI-BEN AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL KEDVEZMÉNYESEN IGÉNYBE VEHETŐ SZAKKÉPZÉSEK SZABÁLYOZÁSA:

A nemzeti köznevelésről szóló törvény (Nktv.) „37. § (1)70 A (...) magán köznevelési intézmény szolgáltatásainak igénybevételét az Nkt. 31. § (1) bekezdés c) pontja szerinti fizetési kötelezettséghez kötheti...” Az Nkt. „31. § (1) bekezdés c) (...) a tanulói jogviszony, (...) fenntartása - írásbeli megállapodásban - fizetési kötelezettséghez köthető.”

A Színház és Film Intézet Nonprofit Kft. (SZFI) magánfenntartású intézmény, melynek fenntarásában lévő Színház- és Filmművészeti Szakgimnázium (SZFI SZG) nappali tagozatos iskolai oktatást, esti munkarend szerinti felnőttoktatást, valamint felnőttképzést egyaránt végezhet. A 2019/2020-as tanévtől egyes szakképzéseiben az SZFI SZG összesen 95 főre vonatkozó állam által támogatott létszámkeretet kapott. Ebből a szakképzési törvény (Szt.) 34/A. § (2) bek. alapján egy évfolyamban legfeljebb 63 főt iskolarendszerű nappali tagozaton, és legfeljebb 32 főt felnőttoktatásban (esti munkarendben) használhat fel.

Az első szakképesítést tehát meg lehet szerezni állami támogatással nappali tagozaton. Ez azt jelenti, hogy a tanuló még nem szerzett a magyarországi iskolarendszerben szakképesítést, vagy csak iskolarendszeren kívüli „fizetős" képzésben vett részt. Erről a tényről a tanulónak nyilatkoznia kell!

„A tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben iskolai rendszerű szakképzésben az első szakképesítését megszerezte, új tanévet a második szakképesítés megszerzésére irányuló képzésben kizárólag felnőttoktatásban (esti, levelező, távoktatás) kezdhet." (Szt.34/A.§ (4) bekezdése) „A második szakképesítés megszerzésére irányuló felkészítés csak az első szakképesítés megszerzését követően kezdhető meg." (Szt.29.§ (6) bekezdése)

Tehát a második szakképesítésért már csak felnőttoktatásban – az SZFI-ben térítés ellenében – lehet tanulni esti munkarendben folyó képzés keretei között.

Az állami támogatás a tanuló részére – érettségi végzettséggel rendelkező tanulók esetén – szakképesítésenként három tanéven keresztül, valamint a szakképesítés-ráépülésre történő felkészítés az OKJ-ban előírt képzési időnél egy tanévvel hosszabb ideig biztosítható.

Összefoglalva, államilag támogatott szakképzésben a következő feltételekkel lehet részt venni:

-       Nappalira - nem felnőttoktatásra - az járhat, akinek még nincs államilag elismert szakképesítése és még nincs 25 éves, valamint - az SZFI képzési esetén - érvényes érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik.

-       Esti vagy levelező munkarend szerinti felnőttoktatásra az járhat, akinek nincs, vagy csak egy államilag elismert szakképesítése van (a ráépülés nem számít második szakképesítésnek) és elmúlt 16 éves, továbbá - az SZFI képzései esetén - érvényes érettségi bizonyítvánnyal rendelkezik.

-       A végzettségekről/bizonyítványokról nyilatkoztatni kell a tanulót a beiratkozáskor.

Az SZFI-ben a nappali oktatás nap közben, de nem a délelőtti, hanem kora délutántól az estig tartó idősávban kerül megszervezésre, tehát a nappali képzés munka mellett is végezhető.

SZFI szervezés

 

 

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2018. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 május 31-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.