Igazgató

Csányi János

csanyi.janos@szfi.hu

JELENTŐSEBB SZÍNHÁZI SZEREPEI:

Fortunato C. Goldoni: Chioggiai csetepaté, r.: Zsámbéki Gábor
Kasimire Ö.V. Horváth: Kasimire és Karoline r.: Zsámbéki Gábor
Jepihodov A.P. Csehov: Cseresznyéskert r.: Fodor Tamás

JELENTŐSEBB FILMSZEREPEI:

Tejfel Makk Károly: Magyar rekviem
Samu Szőnyi G. Sándor: A pályaudvar lovagja
Elek Sós Mária: Pártütők

SZÍNHÁZI RENDEZÉSEI:

Csányi János: A játék Merlin Színház, 1993.
W. Shakespeare – Csányi J.: Szentivánéji álom saját produkció, 1994.
W. Shakespeare: Rómeó és Júlia Bárka Színház, 2003.

FILM- és RÁDIÓRENDEZÉSEI:

I. Wels – Csányi J.: Transzport rádiódráma MR, 1995.
Ady Endre – Csányi János: A fekete zongora 1-2 TV film, MTV1, 1996.

FILMPRODUCERI MUNKÁI:

Dalok időrendben, Cseh T. életműsorozat, 1997-2005 (r. Mispál Attila)
Maraton dokumentumfilm, 2000. (r. Mispál Attila)
Liberté 56. játékfilm, 2006. (r. Vidnyánszky Attila)
Szívdobogás kisjátékfilm 2011. (r. Bereményi Géza)

MŰVEI:

A játék dráma, Nyílt Fórum kötet, 1994.
Szentivánéji álom fordítás, Színház lap melléklet, 1995.
Rómeó és Júlia műfordítás

BIOGRÁFIA:

Bari Károly: Csányi János, színházi ember (Íves könyvek, 1996)

1966. február 1-én született Vácott. 1976-ig Kisnémedin, 750 lelket számláló Pest-megyei faluban, nagyszülei házában él, majd szüleivel és öccsével Vácra költöznek.

1978-80 között a Váci Haladás SE sportolója. 1980-ban Cegléden kislabda hajításban Úttörő Olimpia területi bajnokságot nyer.

1980-84-ig középiskolai tanulmányait Vácott ill. Budapesten végzi. 12 éves korától verseket ír, a középiskolában lapot alapít (Budapesten Beke Kata tanítja).

1982-84 között amatőr színész, a gödöllői színészképző stúdió tagja (többek között Ascher Tamás, Árkosi Árpád, Gaál Erzsébet, Salamon Suba László, Uray György, Vekerdi Tamás foglalkozásain vesz részt). 1983-ban pantomimezni tanul Uray Péter csoportjában.

1984-86-ig segédszínész, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, kisebb szerepekben lép fel.

1986-ban felvételt nyer a Színház- és Filmművészeti Egyetem színész szakára, Zsámbéki Gábor és Székely Gábor osztályába.

1987-ben megházasodik, felesége Halász Margit tanár, író. 1990 márciusban születik Márton fiuk.

1989-ben belép a Fideszbe, majd megalakítja a SzFF Fidesz alapszervezetét.

1990-ben végzős hallgatóként a megalakuló diákönkormányzat elnökévé választják, vezető szerepet játszik az egyetem átalakításában. 1990-ben kap diplomát, mint színész.

1990-91-es évadban a budapesti Katona József Színház társulatának tagja.

1990-91-ben kezdeményezésére Sopron Város Önkormányzata megbízza az állandó társulattal működő Soproni Petőfi Színház megalapításával. A színház 1991-ben létrejön, majd a rekonstrukciót követően 1992-től kezdi meg működését.

1991-től szabadfoglalkozású színész. Rövid időre videókazetta-kölcsönző családi vállalkozást hoz létre, fél év alatt 6 üzletet nyit meg, majd visszatér a színházhoz.

1992-93-ban a Merlin Színházban alkalmi társulatával együtt létrehozza A Játék c. darabot, melyet ír és rendez.

1993-94-ben kivételes alkalmi társulatával (többek között Kulka János, Fekete Ernő, Gazdag Tibor, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szabó Győző, Udvaros Dorottya és mások) létrehozza a Szentivánéji álom c. produkciót, melyhez műfordítást és díszletterveket készít, újra írja a Mesterember jeleneteket, rendezi és menedzseli az előadást. A produkció kiemelkedő szakmai és közönségsikert arat, számos díjat nyer, és több külföldi meghívás kap. Egy mérvadó lap a produkciót a '90-es évek legjelentősebb színházi előadásának nevezi.

1995-96-ban a TV1 megbízásából elkészíti A fekete zongora c. TV filmjét, melyet a TV1 és a Duna TV többször levetít. A film bemutatását követően (belső) televíziós elismerést kap.

1995-ben kezdeményezi a Bárka Színház megalapítását. 1996-ban a Józsefvárosi Önkormányzat a létrehozás terveit elfogadja. A színház alapító igazgatója lesz. A társulat 1997 őszén ideiglenes körülmények között kezdi meg működését. A színházépület 1998-99-ben készül el, az Önkormányzat a beruházás lebonyolítását pénzhiány miatt átadja, így az építkezés felelős vezetője lesz. A közhasznú szervezet működési feltételei 2001-re stabilizálódnak.

2000-ben Jászai Díjat kap.

2001-re az alapítási küzdelmek nehézségei következtében a Színház társulata kettészakad. Feleségétől különválik. 2002-ben minden politikai oldal által támogatva, elsöprő többséggel újraválasztják, mint igazgatót. A társulatot ismételten felépíti. Második igazgatói periódusában a Bárka Színház az új szakmai kezdeményezések és kiemelkedő fiatal tehetségek pályaindító helyszíne, egyedi és elismert színházi műhellyé válik Budapesten.

2004-ben megrendezi a Rómeó és Júlia c. előadást, melyhez műfordítást készít.

2004-05-ben felkérik a Corvin Sétány kiemelt városfejlesztési nagyberuházás kulturális projektjeinek megtervezésére. Majd az újonnan épülő debreceni Latinovits Színház szakmai tervezésének vezetésére.

2004-05-ben kezdeményezi 8 közép- és kelet-európai ország színházait tömörítő COMET nemzetközi színházi szervezet alapítását, melynek 2005. tavaszán elnökévé választják.

2004-től a romló finanszírozási feltételek miatt – a nézőszám és bevételek növelése, valamint a színház kedvezőbb pozícionálása érdekében – teljeskörűen előkészíti a Bárka Színház II. lépcsős bővítési beruházását. Az Önkormányzat a kezdés előtt leállítja az építkezést. 2005 őszén – az évek óta csökkenő támogatás és az Önkormányzat tulajdonosi működése miatt – tiltakozásul alapító igazgatói posztjáról lemond.

2005-ben Pálinkás József felkérésre elkészíti a magyar színházi struktúra korszerűsítésének átfogó programját.

2005-ben megalkotja a Debreceni Színházi Régió koncepcióját, a művészeti vezetésre felkéri Vidnyánszky Attilát, majd év végén pályázatot ad be a Csokonai Színház igazgatására, és a régióközpont létrehozására. A fejlesztési program a Csokonai Színház, mint zenés népszínház, (a tervezett) Latinovits Színház, mint művészszínház egységes működtetése mellett a Debreceni Egyetemmel közös Színházi Akadémiát, önálló Raktár- és Műhelyházat, és egy külkapcsolatokkal megerősített Marketing Centrumot foglal magában. Debrecen város Közgyűlése 2006. január 1-től ellenszavazat nélkül a Csokonai Színház igazgatójának választja, és megbízást kap a Debreceni Színházi Régió egységei alapításának szakmai előkészítésére.

2006-ban egyetlen év alatt (több mint 70 új munkatárssal) átalakítja a Csokonai Színház szervezeti struktúráját, gazdálkodását és művészeti programját. Befejezi a Latinovits Színház szakmai tervezését. Létrehozza a nemzetközi JEL Fesztivált, és megalapítja a Kortárs Magyar Dráma Fesztivált. Elindítja a színház önálló filmstúdióját, állandó televíziós műsorát, és saját lapját. A színház nyáron játékfilmet készít. Debrecen Önkormányzata – az első évad sikeres bemutatói ellenére – a közintézmények finanszírozási problémái miatt a fejlesztés többletköltségeit végül nem tudja vállalni. A 2006-os költségvetés 2007 elején a gazdasági vezető hibás adminisztrációja következtében kötelezettségvállalás túllépéssel zár. A feltételek hiánya miatt 2007 tavaszán közös megegyezéssel igazgatói posztjáról lemond.

2007 májusban feleségül veszi Varga Gabriella színművésznőt. 2009 januárban születik Anna Róza lányuk.

2007-ben elkészíti a legnagyobb magyar szállodakomplexum, a siófoki Ezüstpart nemzetközi fesztiváljainak és kulturális-közöségi programjainak megvalósítási tanulmányterveit.

2007-ben Szentivánéji álom c. rendezését a Művelődési és Közoktatási Minisztérium – az elmúlt negyedszázad 7 legjelentősebb színházi produkciójának egyikeként – érettségi tananyaggá választja.

2007 őszén kezdeményezi a Közép-Erópa Filmstúdió Zrt. alapítását. A társaság 2008. elején megalakul, melynek résztulajdonosa és vezérigazgatója lesz.

2008 tavaszán felkérésre elkészíti a StadionNyár programsorozat kulturális fesztivál- és programterveit. 2008 őszén és 2009 őszén a Finta Építész Stúdió megbízásából a szombathelyi Weöres Sándor Színház beruházásához készülő tervpályázat szakmai programvezetője.

2008 utolsó negyedévben a Károli Gáspár Református Egyetem tulajdonosi részvételével Színház és Film Intézet (SZFI) alapítását kezdeményezi. A társaság 2009. tavaszán megalalkul, melynek igazgatója és társtulajdonosa lesz. Az intézet 2009 őszén kezdi meg működését. Az SZFI 2011 ősztől szakiskola alapításával több mint 60 művészeti szakma oktatását hirdeti meg.

2009 elején felkérik a 2009. május 22-ei egyháztörténeti esemény, a belföldi egyházkerületekből és határon túli részegyházakból létrejövő egységes Magyar Református Egyház megalakulása, az Alkotmányozó Zsinat és ünnep szimbolikus eseményeinek megtervezésére, a program lebonyolításának irányítására.

2009 tavasztól Szőcs Géza munkatársaként egy éven át részt vesz a kulturális terület átfogó fejlesztési tervének, az 'ország szellemi újjáépítése' programjának a létrehozásában.

2010. nyarán kezdeményezi a Nemzeti Kultúráért Egyesület alapítását, amely 2010. október 10-én Kesztölcön jön létre. Az Egyesület alelnökévé választják. Az alapítás előkészítése 2010. december 10-én a Parlament felsőházi üléstermében többszáz fő részvételével fejeződik be.

Csányi János 2011. február 1-én volt 45 éves.

Új egyetemi képzések 2018 szeptembertől az SZFI-n!

Az SZFI a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karával együttműködésben 2018. szeptembertől 10 diplomát adó szakirányú továbbképzést indít az előadó-művészeti és mozgókép szakterületeken. Jelentkezni 2018 május 31-ig lehet (videó).

Látogasson el székhelyünkre a Krisztina körúton

Intézményünk 2017. július 1-től új székhelyre költözik. Szeretettel várjuk Önöket új épületünkben (1013 Budapest, Krisztina krt. 59/B.), mely érettségi utáni iskolarendszerű duális képzéseink elméleti óráinak, az előadó-művészeti képzéseink elméleti és gyakorlati óráinak, valamint a PTE MK-val közös egyetemi szakirányú továbbképzéseink egyes gyakorlati óráinak ad helyet a 2017/2018-as tanévtől.

Bővebben

Te mi leszel ha nagy leszel?

Hangmester vizsga

Iskolánk végzős Hangmesterei eredményes záróvizsgát tettek májusban a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk Timár Domonkos tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Brutóczki Andrásnak, Kiefer Tibornak, Varga Mátyásnak és Váradi Dávidnak!

Bővebben

Magánénekes vizsga

Iskolánk végzős Magánénekesei májusban eredményes záróvizsgát tettek a neves szakmai bizottság előtt. Gratulálunk az eredményes záróvizsgához, és sikerekben gazdag pályát kívánunk Sárog Noéminek és Márfi Józsefnek!

Bővebben

Szcenikus vizsga

Iskolánk végzős Szcenikusai eredményes záróvizsgát tettek pénteken a neves szakmai bizottság előtt. Szűcs Gábor és Marnitz Márton színjeles vizsgája miatt "Fehér Holló- díjban" is részesült. Gratulálunk Ridinger János tanár úr áldozatos munkájához és az eredményes vizsgához. Sikerekben gazdag pályát kívánunk Andrási Barbarának, György Ádámnak, Jancsó Gusztávnak, Marnitz Mártonnak és Szűcs Gábornak!

Bővebben

Tanulj a Színház és Film Intézet-ben!

Érdekel a színház, film és média világa? Szívesen dolgoznál ezen a területen? Tanulj a legjobbaktól és kerülj be a szakma vérkeringésébe! Közel 100 képzés a Színház és Film Intézetben!

Operaünnep az SZFI közreműködésével

A Magyar Állami Operaház Britten 100. születésnapja alkalmából megtartott díszelőadása Csányi János igazgató úr rendezésében került színpadra november 22-én. A produkcióban számos közreműködő vett részt a Színház és Film Intézet padsorai közül. A Színész I. osztály mellett a Kellékes szak tanulóinak is elismerést hozott a bemutató, mely a pozitív fogadtatás következtében repertoáron lesz a következő évadban. Fotó: Blaskovits Eszter

Bővebben

Érdekel, milyen volt a Színész II. vizsga? Nézd meg képes beszámolónkat!

Az SZFI Színész II.-es hallgatóinak musical válogatásból és Feydeau Zsákbamacska című darabjából álló vizsgaelőadása július 26-án volt látható a Vörösmarty Színházban. (Fotó: Blaskovits Eszter)

Bővebben

Mozgókép- és animációs vizsgafilm

Szívből gratulálunk Kozma Ildikó tanárnőnek és Kirschner Balázs végzős diákunknak, aki Dinóbánat c. vizsgafilmjéért a júniusi OKJ záróvizsgán "Fehér Holló"-díjat kapott. Eredményes pályát kívánunk a továbbiakban Balázsnak!

Bővebben

Új képzések a TV2 Akadémiával közösen

Térábrázolás, rajztechnikák, animáció

TV stage manager, színházi ügyelő

Segédoperatőr

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

Felvételvezető

Filmtechnika

Terepen a stáb

A fordulatos történet forgatókönyvét Bereményi Géza forgatókönyv-és drámaíró csoportja készítette. Majd hosszú hónapok szakmai előkészítését követően az intézet tanárainak és diákjainak együttműködésével 9 napon át tartott a forgatás Budapesten és Sződligeten, ahol a tanulók komplex formában, élményszerűen sajátíthatták el a filmes szakma háttériparának magas szintű művelését.

Forog a forgatókönyv

A forgatáson az intézet több osztálya dolgozott közösen

Köszönet

A Színház és Film Intézet ezúton fejezi ki köszönetét a Szívdobogás c. kisjátékfilm forgatásában közreműködő képzésvezetőknek, tanároknak, színészeknek, diákoknak, és mindazoknak a szervezeteknek, akik támogatást nyújtottak a forgatás létrejöttében.

Bővebben

Partnerek

Y Media MAgyar Nemzeti Filmalap Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar filmesgyakornok.hu
Új Budapest Filmstúdió 4 Studio Magyar Producerek Szövetsége je suis belle
Multifilm Megafilm Pelyhe Kft. MFE-HSA Sinarts
Use unused Magyar Állami Operaház Hungari Mozisokszöv Sparks Kecskemétfilm Korda Studios Tranzorg Ciróka bábszínház TV2 AKADÉMIA Madách Színház Budapesti Operettszínház Művészetek Palotája Szegedi Szabadtéri Játékok Szegedi Nemzeti Színház Magyar Színháztechnikai Szövetség Karinthy Színház Vígszínház

Web: City Media Group Kft.